“בישראל יש שלוש עונות”, אמר חנוך לוין, “חורף, קיץ ומלחמה”…. שוב מתקפת טילים, אזעקות וכניסות למרחבים המוגנים. איך מתמודדים כשיש ילדים?
עוד מבצע צבאי שמכניס אותנו למתח, צמודים לחדשות – שהן כבר לא “מהדורות” פעם בשעה אלא שידורים רציפים מאולפנים פתוחים בשלושת הערוצים. אבל מי צריך טלוויזיה כשיש עדכונים בניידים ובטלפונים ואפליקציות שמתריעות בכל רגע איפה יש אזעקה.
כמובן שזה מידע חשוב, אנחנו רוצים לדעת אם נפלה אזעקה באזור שלנו או באזור של מי מקרובינו. אבל מה זה עושה לגוף ולנפש שלנו להיות בסטרס כל הזמן, ומה זה עושה למשפחה?
לחץ גורר לחץ: לחץ נפשי שלנו מקרין על הילדים שלנו. אנחנו לא צריכים לומר שום דבר, הילדים שלנו מרגישים אותנו, והלחץ עובר אליהם באווירה בבית. מה עושים?
מתעדכנים בפרטי: קודם כל, לא משאירים טלוויזיה דלוקה על חדשות בבית. יש מספיק דרכים להתעדכן. נורא חשוב לכם להיות מעודכנים? תתחברו ליישומון של פיקוד העורף. אתם לא צריכים לשמוע בכל רגע את כל הפרשנים. הם אמורים למלא זמן מסך בין ההתרחשויות ולהזין את ההתמכרות שלנו לחדשות. בריא זה לא.
מחליפים אווירה: חופש גדול, הילדים איתנו בבית. מצד אחד זה מרגיע, שאנחנו קרובים אליהם ולא דואגים ממרחק. מצד אחר, אנחנו אלה שצריכים לדאוג לאווירה טובה ורגועה, גם אם אנחנו גרים באזור מתוח. ננעים את זמננו המשותף בבית עם מוזיקה טובה, אנרגיות שמחות ומשחקים אהובים.
מרחב מוגן: לאבזר את המרחב המוגן עם כל מה שהילדים צריכים – צעצועים, שמיכות, מזרונים או ספה למנוחה, אוכל ושתייה, להנעים את זמנם ברגעים המתוחים.
תחושת ביטחון ומוגנות: כל מה שהילדים צריכים מאיתנו היא תחושת ביטחון ומוגנות. נחזור על מנטרות כמו: “הכל בסדר, אני כאן איתכם, שומר.ת עליכם”. “יש לנו מרחב מוגן ואנחנו מגיעים אליו בזמן”. “יש לנו צבא חזק ששומר עלינו וכיפת ברזל שמיירטת את הטילים”. חשוב שנשדר רוגע ושליטה.
מסנני חדשות: לא להפציץ את הילדים במידע, לא לעדכן אותם רק כדי ש”יהיו בעניינים”, לא להשאיר טלוויזיה דלוקה על חדשות כבר אמרנו. להיות כיפת הברזל עבורם מפני עומס חדשות. אם הם שואלים שאלות, הם עושים זאת כדי להרגיע את הלחץ שלהם בעזרת התשובות שלנו. לכן מטרת התשובות שלנו היא לספק מידע קצר וללא הפחדות, ובעיקר לצייד אותם במסר מרגיע.
בתקווה שהשקט ישוב במהרה.