מה עושים עם האחים כשהילד בחוג? איך הופכים זמן המתנה לזמן מתנה?
דילמה מוכרת: לקחנו את אחד הילדים לחוג, יש עוד 45 דקות עד שהוא יסתיים. מה עושים עם האחים הצעירים? לחזור הביתה? עד שנגיע נצטרך כבר לחזור, ואז לפרוק את הילדים ושוב לחגור, ושוב מחאות ו… אפשר להבין את המחאות שלהם, לא באשמתם הם נגררים לכל ההסעות האלה.
במקום לקטר על המצב ולהעביר את הזמן – הם בהתרוצצות חסרת מנוח סביבנו, אנחנו בגערות “שבו בשקט” וספירת הדקות עד לסיום החוג – בואו נהפוך את זמן ההמתנה לזמן מתנה!
למה הכוונה?
מומחי ההורות מזכירים כל הזמן כמה חשוב לנו זמן אחד על אחד עם הילדים, ואנחנו כהורים תוהים איך בדיוק הם מצפים מאיתנו לעשות את זה – כאשר יש יותר מילד אחד בבית, במיוחד כשהילדים קטנים ברווחים צפופים; אנחנו חוזרים מהעבודה, אוספים אותם מהגנים, כבר חושך, רצים לחוגים – והביתה לארוחת ערב ומקלחות.
אז הנה הזדמנות שלנו ליצור חוג הורה-ילד. כבר מצב הרוח שלנו משתנה כאשר אנחנו מסתכלים על ה-45 דקות האלה במקום כאל זמן מבוזבז, כזמן איכות. נכון? עם האנרגיות הטובות האלה נארוז תיק לחוג “שלנו” (נקרא לו “החוג של אמא ונדב” או “החוג של אבא ותמר”), ונשים בתיק מכל טוב, למשל:
• צבעים, דפים, חוברות צביעה ומדבקות
• משחק קופסה/ קלפים בלי יותר מדי חלקים
• פלסטלינה/ בצק צבעוני
• כדור קטן/ כדור ספוג שלא עושה רעש
• משחקים קטנים אך כאלה שלא מתפזרים, כגון סביבונים, קפיצים או דמויות קטנות
• אם יש רחבה אפשר להביא בימבה/ אופניים
• וכמובן: נשנושים בריאים ושתייה
אם נסביר לילד “כאשר רועי הולך לחוג ג’ודו – לך יש חוג איתי, חוג קבוע כל שבוע שבו אנחנו יחד עושים דברים שאנחנו אוהבים” – הוא ישתף פעולה בנסיעה ובחגירה, יבין שהוא זכה בזמן של כיף עם אמא/ אבא, ואנחנו כאן ליהנות ביחד, ולא כדי לספור את הדקות.
זה זמן איכות שבו אולי המקום לא ניתן לבחירתנו, אבל אפשר לשתף את הילדים (על פי גילם) באיך נהנה מזמן האיכות הזה: “מה תרצה שנעשה היום בחוג שלנו? איזה צעצוע ירצה להצטרף אלינו היום? מה נארוז לנו בתיק?”. כשאנחנו משנים את הפרשנות שלנו על הזמן הזה, והופכים זמן מבוזבז לזמן איכות, כך הוא גם ייתפס בעיניי הילדים והם יצפו לו.
עם ילדים בוגרים יותר אפשר לנצל את הזמן לשיחה מעמיקה, שיחה של הקשבה, שיתוף והתייעצות. שיחה רגועה, נינוחה, כנה ולא ביקורתית. שיחה שקשה למצוא הזדמנויות שקטות ונטולות אחים ומסכים לקיים אותה.
הכתבה פורסמה באתר מתנ”ס קדימה-צורן ספטמבר 2017