בראשית הורותי לא חשבתי שאמצא את עצמי בוועד ההורים, בקושי מצאתי את הידיים והרגליים שלי… אבל אחרי 12 שנות הורות ושבע שנות כהונה בוועד הכיתה, אני יכולה לומר שיש בזה לא מעט יתרונות. כמה תובנות
השתתפות בוועד הורים יכולה להיות כאב ראש לא קטן. קודם כל עניין איסוף הכספים הבלתי נגמר, מה-1 בספטמבר ועד מסיבת הסיום, ויש כאלה שלא משנה מה תעשי, אף פעם לא משלמים.
שנית, יש ועדים שיש בהם אינטריגות בין חברי/ות הוועד – א’ מושכת לכיוון אחד ו-ב’ מושכת לכיוון השני, ג’ מתעקשת שמהעסק שלה יקנו את המתנות למורות, ו-ד’ מחליטה להרקיד את כל ההורים במסיבת הסיום; ובכלל, זה גוזל המון זמן, דיונים ארוכים בישיבות הוועד ושלא לדבר על קבוצת הווטסאפ, ריצות והתרוצצויות אינסוף.
ובסוף יש עוד הורים שמתלוננים למה קבעתם את המסיבה ביום שלישי ולא ברביעי, למה יוצאים לטיול ולא הולכים לבריכה, ולמה ביקשתם סלט ולא עוגה. וכמובן, כל זה בהתנדבות!
אז למה אנחנו בכל זאת ממשיכות (וממשיכים! כבוד לאבות הפעילים שבינינו, ויש לא מעט!) להתנדב לוועד ההורים? כי יש בזה גם לא מעט יתרונות, לקהילה וגם לנו ברמה האישית.
דוגמה אישית: איזה ילד אנחנו רוצים לגדל – כזה שיושב ומתלונן כמו ההורים האלה מהפתיח, או כזה שתורם, יוזם, עוזר ועושה? ככל שנהיה בעצמנו האנשים שאנחנו רוצים שהילדים שלנו יהיו, כן עולה הסיכוי שזה יקרה. ככל שניתן בעצמנו דוגמה אישית לערכים שחשובים לנו, סביר להניח שהילדים יאמצו אותם לחייהם במוקדם או במאוחר.
השפעה: כשאני עושה, אני משפיעה. במקום לקטר למה ביום שלישי ולא ביום רביעי, למה קבענו טיול ולא בריכה – אם אני בוועד יש לי חלק גדול בהחלטה. אני יכולה להציע, ליזום ולהשפיע על ההחלטות, ולא רק לקטר בדיעבד.
קשר עם הצוות החינוכי: כשהצוות החינוכי מכיר את ההורים מפעילותם בוועד, קיים ערוץ תקשורת פתוח וחיובי בינינו; זאת לעומת מצב בו המורה או המנהלת רואה אותנו לראשונה כשהיא קוראת לנו לשיחת נזיפה כשהילד עשה משהו שלא לרוחה. וכשיש ערוץ תקשורת פתוח וחיובי – הדרך לשיתוף פעולה והצעת עזרה הרבה יותר קצרה.
התקדמות מקצועית: יש אנשים ששואפים לקחת חלק בפוליטיקה המקומית או להשתלב בעשייה עירונית. ועד ההורים הכיתתי/ המוסדי הוא מקום מצוין להתחיל בו. כמה שנים כיו”ר ועד הורים עירוני וכמעט כל ההורים ביישוב מכירים אותך ואת עשייתך הברוכה, ודרכך לפוליטיקה המקומית סלולה. כבוד לראש המועצה שלנו, שהתחילה את דרכה הציבורית בוועדי ההורים.
הנאה וסיפוק: לתרום בדבר שאתה טוב בו זה ממלא אותך לא פחות מאשר את המקבל. לעתים יש ימים מיוחדים שבהם ההורים יכולים להעביר שיעור בתחום התמחותם, ויש גם הורים שיכולים לתרום בתחום עיסוקם באופן שוטף (למשל: כמעצב, לעצב כרזות לבית הספר; כגנן, לטפח את הגינות; כקונדיטור – להכין עוגות למסיבות; כמנהל חשבונות – לנהל את תקציב הוועד, וכן הלאה). וחוץ מזה, זה גם מקום נהדר להכיר חברים וחברות שגרים בסמוך, שילדיהם באותו גיל, ושיש להם ערכים דומים לשלך של תרומה ועשייה.
הכתבה פורסמה בלאישה 12.9.2016